La matèria de l’esperit de Jaume Cabré

Després de Jo confesso, he decidit llegir aquest assaig literari que presenta Cabré i alhora enceto secció Literatura > Assaigs. El títol és molt suggerent: la matèria de l’esperit… i jo crec que la matèria de l’esperit no és res més que allò del que està format el nostre intel·lecte. 

  • Títol original: La matèria de l’esperit
  • Autor: Jaume Cabré
  • Any de publicació: 2005
  • Llengua original: català
  • Editorial: Proa
  • Col·lecció: La Mirada [Núm. 1]
  • Pàgines: 184
  • ISBN: 978-84-8437-827-3

Al principi només hi havia la paraula

Jaume Cabré ens explica les seves vivències a través d’una assignatura que feia a l’escola on t’explicaven passatges bíblics i no dubta que la Bíblia no sigui uns dels textos literaris més importants fins ara.

El traductor i l’intèrpret

Aquestes anècdotes serveixen per introduir a través d’una paràbola sobre el rei de Babilònia la importància del traductor (i/o l’intèrpret). Diuen els italians traduttore traidore, i per això ell defensa que llegir una obra traduïda no és com rebre un petó, però que s’assimilaria més a que uns llavis ens fessin un petó, però amb una tel·la de pel mig. Evidentment la sensació no és la mateixa, diríem que és un rastre més difús però igual de tendre i bonic que un petó sense barreres.

La música

L’òpera i la música clàssics, entesa aquesta com a creació artística i són molt presents en tota l’obra. Perquè per a Cabré és molt difícil explicar la literatura sense símils amb altres disciplines. Ens diu que abans es feia servir un sistema de catalogació molt fred: es numeren les obres i ja està, tot i que amb Vivaldi (i és clar, d’altres autors) se’ns presenten peces amb noms propis.

El títol

Imaginem que els escriptors, els novel·listes fessin el mateix, segurament Jo confesso, hauria estat l’Opus 27 del filòleg barceloní. Amb la literatura no podem fer això, necessitem apropar-nos a l’obra amb el títol que és una picada d’ullet.

La literatura

Comencem pel principi

Hi ha fantàstics començaments en les novel·les que formen part de la literatura universal i Cabré ens cita alguns com ara: Anna Karènina, Cien años de soledad, La Ilíada o Moby-dick… I és aquest inici el que comença a enganxar al lector.

Acabem pels finals

Divina Comèdia, Cien años de soledad, Anna Karènina, La Ilíada són perfectes finals. El lector sap sempre quan s’acaba l’obra perquè no pot seguir llegint, però l’escriptor necessita tenir la certesa que ha acabat l’obra i acabar l’obra no significa escriure les últimes paraules i acabar amb un punt final.

Tipus de lectors

El lector que cuida els llibres El lector que (des)cuida els llibres
Se’ls estima com si fossin obres d’art i úniques. Peces de col·leccionista que només ell té. No en té la mateixa cura que el seu company lector, per a ell són un mer estri de lectura.
No els guixa ni els malmet. Els subratlla i els doblega.

Són dues maneres de llegir. A mi, per exemple, no m’és possible guixar un llibre, si haig de prendre notes ho faig en un paper a part. I si haig de deixar de llegir sempre curosament poso el punt de llibre i tanco amb fragilitat el llibre deixant-lo sobre una superfície plana. En canvi, hi ha qui pren tot de notes als marges com si fos un glossador del segle XII.

Valoració

Molt interessant per comprendre i aprendre d’un home que té un esperit ple de cultura (literària, musical i pictòrica). I alhora si sou fans de Cabré entendre una mica més els seus mètodes de treballs. És un assaig literari amb alguna part d’autobiografia, i sobre tot adreçat a aquelles persones que no llegeixen llibres, sinó que compulsivament els devoren. Molt i molt recomenable.

Anuncis

About - Àlex Agustí Polis -

Àlex Agustí Polis (Girona, 1991) Sóc blocaire, lletraferit, japonòfil empedernit i cinèfil encuriosit. Eclècticament esportista corredor i excel·lent gourmet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s