La llebre amb ulls d’ambre d’Edmund de Waal

Em va cridar molt l’atenció la paraula netsuke. No és cap secret la meva japonofília i el meu japonisme, però me’n avergonyeixo, encara ara, de no saber què eren els netsukes abans de començar a llegir el llibre.

 • Títol original: The hare with amber eyes: A hidden inheritance
 • Títol traduït: La llebre amb ulls d’ambre: Una herència oculta
 • Autor: Edmund de Waal
 • Any de publicació: 2012
 • Llengua original: anglès (2010)
 • Traducció: català (Carles Miró)
 • Editorial: Quaderns Crema
 • Col·lecció: D’un dia a l’altre, 35
 • Pàgines: 384
 • ISBN: 978-84-7727-528-2

Els netsukes condueixen la història

Abans d’entrar en detalls crec que és important explicar què són els netsukes. Aquesta figureta, a la vostra esquerra, de pocs centímetres tallades en ivori (o en d’altres materials) és el que els japonesos anomenen netsuke. És una veritable miniatura d’art japonès.

Però aquesta figureta no és única, forma part d’una col·lecció de netsuke (de micos, llops, monjos, artesans i molts d’altres) que és la que ens fa de guia a través d’unes quantes generacions de la família Ephrussi, una de les famílies més benestants d’Europa, d’origen judeo-rus.

Un viatge per Europa (i el Japó)

A mig camí entre un llibre d’història, una novel·la de ficció i unes memòries se situa aquesta opera prima del descendent de la nissaga Ephrussi.

Dividit en cinc parts

La història no sé centre només en un personatge, sinó que es tracta de salts a través dels parents de la branca Ephrussi de l’Edmund. Salts de persones i d’èpoques. D’aquesta manera la novel·la se situa a París, a Àustria, i a Tòquio d’entre altres indrets.

No tracta el genocidi; però l’antisemitisme, sí

M’encanta aquesta faceta de la novel·la, perquè no parla directament del genocidi, és a dir, relata tota l’experiència dels seus parents però ells no es van veure involucrats directament com a víctimes de les matances, però sí que van viure el tracta pejoratiu als jueus.

Però no per això el llibre no esmenta que a Àustria no hi haguessin deportacions, el que passa és que tots els Ephrussi que vivien a Viena es van veure obligats a migrar, perdent-ho tot, però salvant el més important, la vida. Aquest tret és molt destacable, em refereixo al fet que no emfatitzi el genocidi. Tothom sap el que va passar i ja hi ha obres que en parlen i més extensament, en canvi, poques persones saben com van perdre el Palais Ephrussi (el seu domicili vianès) i el seu banc aquesta família que provenia de Rússia, més concretament d’Odessa.

La mort

De totes maneres cal recordar que hi van haver guerres molt dures que no es van lliurar al front, potser no es tant el cas dels Ephrussi, però tal i com explicar l’autor, hi van haver amics i parents que van morir a Dachau, i en d’altres camps de treball i d’extermini.

Les lleis injustes

Amb la incorporació d’Àustria al Reich moltes lleis es van abolir, i es va donar un tracta molt injust als jueus, que no podien exercir professions liberals. Per migrar havien de donar tot el que tenien a les autoritats de les SS i quan van retornar a Àustria, els pocs que ho van fer, no van poder tornar a ser els titulars de molts dels seus béns.

El japonisme

Personalment m’ha encantat el quart capítol, sobre la vida de l’Iggie i en Jiro i  sobre el Japó. El Japó de post-guerra és un tema molt apassionant i en molts moments l’explicació de l’autor em remetia a La tomba de les llumenetes i Les algues americanes d’Akiyuki Nosaka. Fantàstica crònica extreta dels diaris, llibres i dels relats que el seu oncle-avi, l’Iggie, li explicava.

Valoració

Molt bona primera novel·la, d’Edmund de Waal, professor universitari i ceramista i ara, a més a més, un gran novel·lista britànic. Una fantàstica cerca personal, sí, sí personal, a través de tota la família Efrussi que et deixarà sense paraules.

Anuncis

About - Àlex Agustí Polis -

Àlex Agustí Polis (Girona, 1991) Sóc blocaire, lletraferit, japonòfil empedernit i cinèfil encuriosit. Eclècticament esportista corredor i excel·lent gourmet.

2 pensaments sobre “La llebre amb ulls d’ambre d’Edmund de Waal

 1. Sí, a mi també m’ha agradat la novel·la, és una manera diferent de fer-nos arribar aquesta persecució inhumana i irracional que va tenir lloc durant la segona guerra mundial i que es va gestar molt abans. Molt bé, acabes agafant un cert afecte a alguns personatges de la família, com per exemple l’Iggie, o l’Elisabeth.
  Xon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s