La filosofia i l’inici de la ciència

Filosofía

Mite i logos

En l’era de les post-veritats resulta especialment rellevant parlar dels primers cercadors de la Veritat. Em refereixo als filòsofs, als savis que indagaven una explicació diferent de la que la tradició els havia atorgat. Així, els filòsofs cercaven un perquè no-mitològic a les explicacions del món. La mitologia havia dota els humans de tranquil·litat perquè els fenòmens naturals eren producte dels capricis dels déus. I el destí els havia condemnat a un món sense sentit. Això es fa palès sobre tot a la tragèdia de Sòfocles Èdip rei, en què Èdip vol evitar el seu destí a tota costa i tot i així l’acaba acomplint.

Pas del mite al logos

Els filòsofs, però, trenquen amb aquesta idea d’explicar el món a través de les llegendes i els mites. Apliquem la lògica o en grec logos. El logos, que en grec fa referència no només a la raó lògica, sinó també a la paraula i al discurs, s’apodera de les explicacions del món. El logos es fa cerca les causes dels efectes. És en aquest moment en què els experts parlen del pas del mite al logos. Un moment en què les explicacions mitològiques o mitificades passen en segon terme i el logos agafa les regnes de les explicacions dels fenòmens.

Què distingeix el mite del logos?

Quina diferència hi ha entre el mite i el logos? Prenguem per exemple la pregunta del per què plou? que em sembla que mostra perfectament de quina manera tant el mite com el logos responen la pregunta. No és que el mite no doni una resposta sinó que el mite dona una resposta que no és vertadera. No és veritat que Zeus fa que plogui. Si hi ha alguna entitat celestial que participi de la pluja aquesta és el sol, que evapora, primerament, la superfície de l’aigua terrestre. De manera que el logos es basa en l’observació dels fenòmens i segueix un mètode, un ordre, per tal de formular nou saber o refusar-ne l’antic.

El primer filòsof era un científic: Tales de Milet

No serà fins passada l’edat moderna que ciència i filosofia se separaran. A l’antiga Grècia, però, ser filòsof era sinònim, també, de ser científic. De manera que no és estrany que el primer savi que va ser anomenat filòsof, que significa ‘qui estima la saviesa’, fos un filòsof.

Em refereixo a Tales de Milet (nascut el 625 aC i mort el 546 dC) que visqué a Anatòlia, l’actual Turquia, concretament a la ciutat que li donà nom, Milet, i de qui normalment només es coneixen els seus teoremes matemàtics. No obstant, de Tales ens han arribat algunes informacions sobre seves idees filosòfiques, per exemple, que en el món hi ha un principi (arkhé, ἀρχή) que és l’aigua i que, de fet, la Terra descasava sobre aigua [Arist. Sobre el cel II, 13, 294a 28]. Però també contribucions de l’àmbit més científic, concretament astronòmic, que encara avui dia emprem, com ara la divisió de l’any en estacions i també en 365 dies [Diogenes Laerci, I, (27)].

Si abans he dit que l’observació és clau sobre tot als inicis de la filosofia i la ciència, se’ns diu de Tales de Milet que era un gran observador. Tan observava els cels amb els astres que en una ocasió va ensopegar i va prendre mal. Diuen que en aquesta ocasió, una vella li va pregunta estranyada: Tu que no ets capaç de veure què tens als peus, et creus que pots conèixer el que hi ha dalt del cel? [SUDA 2 A2].

També ens ha arribat que Tales va fer-se molt ric gràcies a la ciència. I és que gràcies als seus coneixements en astronomia va descobrir que hi havia d’haver una bona collita d’olives. Així que va llogar tots els molins d’oli que va poder per ben poc, atès que ningú creia que la collita seria gaire bona. Però quan la collita va ser pròspera molts van ser els que van necessitar un molí per fer oli d’oliva, de manera que Tales va rellogar els seus molis i es va fer l’or.

De totes maneres, aquesta no és la major proesa de Tales, ja que se’ns diu que gràcies a la ciència va poder parar una guerra. Feia sis anys que els lidis i els medes estaven enfrontats. Només el riu Halys els separava. Tales, gràcies als seus coneixements sobre astronomia sumèria va poder detectar una eclipsi solar i va fer creure als dos exèrcits que era la ira dels déus. El conflicte va cessar. I així va ser com va passar a la història per ser el primer capaç de predir eclipsis solars [Diogenes Laerci I, (27)].

El relat de Tales i la guerra ens duu a dues maneres d’entendre el món: 1) o bé com fan els militars de tots dos bàndols que deixen les armes perquè creuen que es tracta de la ira dels déus, o bé 2) com ho fa Tales preguntant-se per les causes. Isaac Asimov va considerar que aquesta proesa de Tales marca l’inici del saber científic contra la mitologia. Perquè el saber científic és submergir-se en el dubte, és qüestionar-se el que mai ningú abans s’havia qüestionat, en definitiva, no es pot fer ni ciència ni filosofia des del dogmatisme.

About - Àlex Agustí Polis -

Àlex Agustí Polis (Girona, 1991) Sóc blocaire, lletraferit, japonòfil empedernit i cinèfil encuriosit. Eclècticament esportista corredor i excel·lent gourmet.

Un pensament sobre “La filosofia i l’inici de la ciència

 1. La trola del mite i el logos

  En filosofia, com en molts altres àmbits i disciplines, existeix un “relat oficial”, que és el que normalment s’ensenya en els llibres de text. Aquest “relat oficial” de la filosofia diu que antigament els éssers humans teníem una manera diferent de pensar, una manera més primitiva que ha estat denominada “pensament mític” o pensament “pre-filosòfic”. Aquest tipus de pensament aspirava a explicar la realitat, però ho feia mitjançant els mites, és a dir, mitjançant històries o relats plens d’aspectes màgics o sobrenaturals. Per exemple, quan es desencadenava una tempesta, la mitologia grega afirmava que el fenomen es devia a la ira de Zeus, que era qui provocava la pluja i llançava els seus rajos sobre la terra.

  Segons el “relat oficial” de la filosofia, això va canviar fa uns dos mil sis-cents anys, en una colònia grega anomenada Milet. Allà, segons ens expliquen els llibres de text, es va produir un canvi radical quan una sèrie de pensadors va decidir abandonar els mites i escometre la tasca d’explicar la realitat des d’una postura racional. Això es coneix com l’origen de la filosofia i els estudiosos arriben fins i tot identificar qui va ser la primera persona a donar aquest salt del pensament mític al pensament lògic o racional: Tales de Milet. El van seguir Anaxímenes, Anaximandre i tota una legió de filòsofs que avui coneixem amb el nom de pre-socràtics.

  No obstant això, aquest pas del mite al logos presenta, per poc que s’analitzi, alguns problemes. En primer lloc, no està molt clara la diferència entre el mite i el logos. Dir que el mite és una “mentida” no soluciona el problema, ja que moltes vegades el logos també ens mostra, com a resultat del seu procés de recerca, una mentida com a resultat. És a dir, no és cert que el món procedeixi d’un magma primigeni del que van sorgir els titans i els primers déus, tal com explica Hesíode en la seva Teogonía. Però tampoc és cert que tot prové de l’aigua, com afirmava Tales de Milet. Resulta que el “logos” de Tales era tan fals com el “mite” recollit per Hesíode. Des de llavors i al llarg de la història del pensament, els filòsofs han dit tot tipus de mentides, o almenys, de falsedats, sense que per això se’ls acusés de tornar al pensament mític.

  Hi ha qui diu que en el mite existeix una apel·lació a elements sobrenaturals (déus, forces màgiques, etc.), però també hi ha filòsofs que han introduït en les seves teories tot tipus d’elements màgics o sobrenaturals, des del daimon socràtic fins al déu totpoderós dels teòlegs escolàstics. Uns altres afirmen que la filosofia, tot i que no deixa mai els mites enrere, almenys intenta racionalitzar-los d’alguna manera. Plató al·ludeix a una divinitat sobrenatural, però intenta descriure-la i fonamentar-la des de la raó. El mateix pot dir-se dels escolàstics medievals. Els antics mites, però, també mostren un esforç de racionalització per tal de construir relats coherents i més o menys versemblants. Aquest esforç de dotar al mite de coherència i versemblança no només es dóna en els mites grecs, sinó que és propi de tots els mites humans, i pot apreciar-se, per exemple, en textos com l’epopeia de Gilgamesh.

  L’error radica en pensar que aquest “relat oficial” de la filosofia és correcte, quan, en realitat, és una trola com una catedral. Mai no va existir un pensament pre-filosòfic que després va ser substituit pel pensament lògic i racional. Els éssers humans vam ser lògics i racionals des del principi; tal és la nostra manera de ser i de pensar, no des de fa dos mil sis-cents anys, sinó des de l’albada de la humanitat.

  No tots els antics grecs creien en els mites. Hi havia alguns que hi creien i uns altres que no. No tots els sumeris creien en el conte de Gilgamesh. Hi havia alguns que hi creien i uns altres que no. En general, els sumeris o grecs que creien en els mites eren els més idiotes, mentre que els més intel·ligents no se’ls empassaven.

  Els mateix pot dir-se dels homes i dones de la prehistòria, tant en el neolític com en el paleolític. No tots els antics cavernícoles creien que per pintar un bisó a la paret d’una cova podrien caçar un gran bisó l’endemà. Això només ho creien els cavernícolas més ximples, però els més llestos eren perfectament conscients que el rotllo de pintar bisons a la paret era simplement una estafa.

  Entendrem millor aquesta qüestió si tenim en compte que el mite és, bàsicament, una mentida, i quan existeix una mentida existeix també algú que menteix. La persona que menteix és perfectament conscient que està mentint, així que els primers narradors de mites (els creadors dels mites) sabien perfectament que s’estaven inventant aquestes històries i que, per tant, eren falses. I quan algú explica una mentida, passa que hi ha qui la creu i qui no la creu, i per descomptat sempre ha existit gent que no ha cregut en els mites.

  Dit d’altre manera, sempre han existit els ateus. Existien a la Grecia clàssica, existien en els imperis mesopotàmics i existien a la prehistòria. I quan un xamàn pintava un bisó a la paret de la caverna i deia que “demà tindrem una bona jornada de caça”, és ben segur que algú, en el clan, devia pensar “això no t’ho creus ni tu”.

  Que les persones sempre hem buscat una veritat lògica i racional als fenòmens, que sempre hi ha hagut qui qüestionés els mites, és una cosa que diu el mateix Kant a la seva Crítica de la raó pura, quan afirma que la metafísica és impossible com a ciència però ineludible com a inquietud humana.

  Els éssers humans sempre hem buscat una explicació lògica i racional dels fenòmens. Una altra cosa és que, davant la dificultat de trobar-la, alguns es conformessin amb els contes. Vist així, el mite no es anterior, sinó posterior al logos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s