Barba non facit philosophum

Barba non facit philosophum

1234937_204169923095132_215789027_n.png

L’expressió barba non facit philosophum, neque vile gerere pallium (la barba no fa el filòsof, tampoc duu un mantell horrible); no se sap d’on procedeix, però es diu que l’escriptor llatí Aule Gel·li, un pretor i rètor, en parla a Les nits àtiques (L, 9, 2, 1-4): ‘uideo’ inquit Herodes ‘barbam et pallium, philosophum nondum uideo’. També es diu que l’humorista i sofista Llucià va dir: Si creus que deixant-te créixer la barba se t’encomanarà la saviesa, també un boc amb barba seria, instantàniament, tot un Plató (Antologia palatina, XI, 430).

La frase vindria a unir-se a un ja gran compendi de màximes que mostren que sota les aparences hi ha quelcom més. En definitiva, que no ens podem refiar mai del que semblen les coses o que l’exterior enganya. Aquest fet queda plasmat en el llenguatge popular amb la frase anglesa The beard doesn’t make the philosopher, i amb d’altres que mostrem aquí:

 • You can’t judge a book by its cover [EN]
  • No pots jutjar un llibre per la seva coberta
 • Τὰ ράσα δὲν κάνουν τὸν παπά [GR]
  • L’hàbit no fa el sacerdot
 • El hábito no hace al monje [ES]
  • L’hàbit no fa el monjo
 • L’habit ne fait pas le moine [FR]
  • L’hàbit no fa el monjo
 • Devall d’una capa, qui sab qui s’hi tapa [CA]
  • Sota una capa, qui sap qui s’hi tapa

La barba no fa el filòsof és una crida a investigar temes filosòfics i antropològics, a adquirir experiència, a intentar salvar tot allò que ens humanitza; en definitiva, a parlar d’humanitats. Concebem la filosofia com a un preciós exemplar d’humanitat, per això no és estrany que parlem de literatura, llengua o lingüística, poesia, o, fins i tot, intentem endinsar-nos en els camps de l’estètica, i en d’altres  que potser com a disciplina no ens són tan afins, com ara la psicoanàlisi o la psicologia, i per suposat les ciències.

Gaudeix de la visita

Perdona’ns però falta encara un altre paràgraf, que no és res més que un molt fort agraïment per haver dedicat el teu —suposem— preuat temps a aquest portal idiota en el que s’hi escriuen bajanades. Sigues benvinguts a la nostra humil bitàcola.

També ens pots trobar a:

fb-art.png Facebook
twitterlogo_1x.png Twitter
descarga Instagram
Tinder ♀♂

2 pensaments sobre “Barba non facit philosophum

 1. No deja de ser una pena que un blog en primera instancia tan interesante pierda interés para los 550 millones de hispanohablantes en favor de los 11 millones catalanoparlantes.
  ¿Se plantearían ustedes el introducir un enlace a otro blog idéntico pero traducido al castellano? Lo digo porque me gustaría compartirlo con mis compañeros, pero en el presente formato es imposible a causa, como es lógico, de nuestro desconocimiento del idioma.
  Saludos.

  1. Agradezco el comentario y lamento que pierda interés para los hispanohablantes. En primera instancia debo decirle que los colaboradores no disponemos ahora mismo de mucho tiempo ni tan siquiera para publicar los artículos en catalán, el idioma principal del blog. Y en segundo lugar, que el blog no está tampoco pensado para un gran público, quizá debería decir que no está concebido ni para público porque sabemos que tratar temas de pensamiento y además en catalán no nos permite ser muy populares.

   Permítame despedirme y darles les gracias por el comentario. Tal vez en un futuro si tenemos tiempo nos platearemos hacer una versión dual, por el momento sólo puedo recomendarle paciencia si nos lee en catalán.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s